Az eddigi cikkekben (itt, itt, itt) most belecsapunk a lecsóba, és egy igazi nehézfiúval folytatjuk a Csípj fel egy chilit sorozatunkat. Ez pedig a Bhut Jolokkia, avagy Naga Jolokkia közismertebb nevén a szellemchili.
Ez a fajta tartotta a Guiness rekordot a világ legerősebb paprikája megtisztelő címen 2007-ben. Ezt a megtisztelő címet 2011-ig tartotta, ez után előzte meg az Infintity chili, majd a Naga Viper, a Trinidad Morgua, és a jelenlegi csúcstartó a Carolina Reaper. Mindenesetre 1. 000 000 SHU fölötti csípőssége mindenszempontból tiszteletet parancsol. Csak hozzávetőlegesen a normál csípős étkezési paprika kb 1000 SHU –val a szellemchili erősségének kb 0,1 százalékát tudja.
A fajta „A Naga Jolokia a cserjés paprika és a kínai paprika egyik hibridje (Capsicum frutescens × Capsicum chinense). Indiában nemesítették ki az ezredfordulón, Asszám, Manipur és Nágaföld szövetségi államokban (tehát Bangladestől keletre és északra) termesztik. Jelenleg is viszonylag széles körben termesztik Indiában. Külön érdekesség, hogy az indiai katonák a fegyvereik élét kenték meg a paprika nedvével, hogy a vágott szúrt sebek még fájdalmasabbakká váljanak. Jelentős termőterületek még az USA déli részei, Mexikó.
Termesztése némi paprikatermesztési gyakorlatot igényel. Hazánkban termeszthető, akár szabadföldön is, viszont odafigyelést igényel, különösen a túl korán kiültetett egyedeket tudja megviselni egy egy beköszönő tavaszi fagy. A helyrevetés sem biztos hogy működik, mivel elég hosszú időt akár 110-120 napot is igénybe vesz mire termést érlel. Ez a fajta kedveli az extrém meleg hőmérsékletet, és a bőséges vízellátást. A magokat nagyon jó minőségű palántaföldben célszerű elültetni kb 2-4 mm mélységben. A jó vízelvezető képesség, és morzsalékos, laza talajszerkezet a kulcs ugyanis a fiatal növények nem tolerálják a pangó vizet, valamint a levegőtlen, tömörödött talajt.